Здраве
Как да се грижим за зъбите

Как да се грижим за зъбите

Живеем във време под мотото keep smiling. Тези, които не се съобразят с нея са изложени на остракизъм и неодобрение. Затова трябва да се погрижим за здравето и вида на нашите зъби, за да не пропуснем нито една възможност да се усмихнем.

Основен елемент на хигиената на устата е редовното миене с четка за зъби. Стоматолозите препоръчват да се мият зъбите два пъти дневно – сутрин и вечер. Не трябва обаче да си мием зъбите веднага след като сме консумирали храна, защото pH ма устната кухина тогава е много ниско и можем да повредим емайла. Затова трябва да изчакаме около половин час, за да се увеличи нивото на pH. Прекалено честото миене на зъбите не е благоприятно за емайла и венците. Затова е добре да използваме и паста с флуор.

Конец за зъби

За да предотвратим появата на кариес и проблемите с венците е добре да използваме конец за зъби. Той позволява да се погрижим за хигиената на между зъбното пространство, което не може да бъде напълно изчистено само с четка за зъби. А там също се събират опасни за зъбите бактерии. Затова използването на зъбния конец е неразделен елемент от хигиената на устата.

Не се страхувай от зъболекаря!

Стоматологичният кабинет не буди у никого приятни асоциации. По-голямата част от пациентите отиват при зъболекаря само тогава, когато ги заболи зъб. Според статистическите данни в Полша са много малко тези, които редовно посещават стоматолога и си правят профилактични прегледи. Това е голяма грешка, тъй като контролните прегледи при стоматолога позволяват нееднократно да избегнем в бъдеще болезнени интервенции, които са задължителни след като болката вече е факт.

Уплътняване на зъбите

Това е превантивна стоматологична интервенция, при която се покриват пукнатините и кухините в зъбите със специален уплътнител, който трябва да предпази местата, които е най-трудно да бъдат почистени с четка за зъби. Уплътняването на зъбите се препоръчва на малките деца, които по разбираеми причини не боравят с четката за зъби така както възрастните.

Ако прилагаме посочените по горе съвети ще избегнем загубата на зъб или различните видове усложнения, провокирани от небрежността ни към хигиената на устната кухина. А кой знае дали няма да ни донесат и много по-големи ползи, ако един ден се усмихнем на някого, който след това ще внесе много цвят в живота ни.

Споделете тази публикация с вашите приятели!