Здраве
Нисък тестостерон: разбиране на вашата диагноза

Нисък тестостерон: разбиране на вашата диагноза

Ниският тестостерон при мъжете е физическо състояние, което може да има и емоционално въздействие. Но добрата новина е, че този проблем може да бъде поправен. Разберете какво означава диагнозата нисък тестостерон.

 Вероятно вече сте чували, че ниският тестостерон е причината за вашето песимистично настроение и намалено сексуално желание.

Обаче знанието, че сте с ниско ниво на този мъжки хормон, може да доведе до нови тревоги и противоречиви чувства.

Може да се чудите как тази диагноза подкопава вашата мъжественост или може да се чувствате заклеймени и да избягвате общуването с приятелите или семейството. За щастие ниският тестостерон при мъжете се лекува лесно, особено ако се обърнете към основните причини за състоянието

 А получаването на диагноза също може да донесе чувство на облекчение. „Често пъти мъжете са щастливи да знаят, че има какво да се направи“, обяснява ендокринологът д-р Микол Ротман, асистент по медицина в Катедрата по ендокринология, метаболизъм и диабет в Медицинския университет в Колорадо в Аврора, Колорадо.

„Когато нивата на тестостерон се нормализират, ще се почувствате по-добре.“ Тестостерон 101 Тестостеронът е хормон, който се среща както при мъжете, така и при жените, въпреки че е предимно мъжки хормон. При мъжете се произвежда в репродуктивните жлези, наречени тестисите. Тестостеронът е може би най-известен със своята положителна роля за поддържане на полово влечение и размножаване, но всъщност е от полза за цялото тяло. „Тестостеронът има роля за либидото, мускулната маса, енергийните нива и костната плътност“, казва д-р Ротман.
Определение за нисък тестостерон Диапазонът на нормалните нива на тестостерон е относително широк. „Един от проблемите е когато тестостеронът се счита за нисък“, казва Ротман.

Според Ендокринното общество ниските нива на тестостерон обикновено се считат за 300 нанограма на децилитър (ng / dL), нивото, при което тестостероновите признаци и симптоми са по-чести. Тъй като нивата на тестостерон се променят през целия ден и дори от ден на ден, Вашият лекар може да поиска да види резултатите от поне два отделни кръвни теста, взети по различно време за точна диагноза.

Причини за нисък тестостерон

Въпреки че може да искате да преминете от диагностицирането на нисък тестостерон към лечението му, Ротман казва, че е важно първо да разберете причината за ниския тестостерон. Причините могат да включват много здравословни състояния като: идентифициране на някои основни медицински причини. В допълнение, Ротман добавя: Ако има основна причина да работите ефективно, ниският ви тестостерон може да се върне към нормалните нива.

Нисък тестостерон: положителна прогноза

Ако не се лекува, ниският тестостерон може да допринесе за намаляване на костната плътност или риска от сърдечни заболявания. Целта на вашия план за лечение ще бъде да върнете нивата на тестостерон до нормалните граници.

Вашето лечение вероятно ще зависи от цялостното ви здраве и успеха на добавките ви с тестостерон. Ако вашият нисък тестостерон е причинен от състояние, което се коригира, като сънна апнея, лечението на вашето нарушение на съня ще бъде в горната част на вашия приоритетен списък. Допринасящи фактори като затлъстяването може да отнеме повече време за контрол, но мъжете, които отслабват, често виждат подобрение в нивата на тестостерон.

Ако няма основно заболяване, което може да се лекува, или ако лечението не работи, вие и Вашият лекар ще обсъдите лечението с тестостерон, за да възстановите нивата си до нормални стойности.

Източник: Bulsteroid.com

Може да прочетете още за: Как да тренираме без да излизаме от вкъщи?


Споделете тази публикация с вашите приятели!