Здраве
Язвата – симптоми и лечение

Язвата – симптоми и лечение

В миналото са я наричали „директорската“ болест, тъй като е била свързвана със стресиращия начин на живот и нередовното хранене. Тези два фактора в днешно време не зависят от поста, който заемаме. Как да разпознаем и лекуваме язвата?

От биологична гледна точка язвата е дефект на лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника. Язвите имат различна големина – от няколко милиметра, до няколко сантиметра в напреднал стадии. Причините за язвите са няколко:

Хеликобактер пилори – бактерия, която може да бъде открита при изследване на кръвта или чрез тест, които може да се купи от аптеката. Тя се предава чрез храната или чрез слюнката.

– Солна киселина – една от съставките на стомашните сокове, който отговаря за неутрализирането на бактериите. Излишното количество солна киселина обаче стимулира развитието на язвите.

– Жлъчен сок – преминаването на жлъчния сок от дванадесетопръстника в стомаха уврежда лигавицата.

– Стресът, алкохола и цигарите – всички тези елементи стимулират произвеждането на киселини (сред тях и на солната).

Най-често срещаните симптоми, на които трябва да обърнем внимание са: киселините, липсата на апетит, подутия стомах, болката под гръдния кош и над пъпа, чувството на глад или паренето. Болката се увеличава веднага след приема на храна, предизвиква гадене и повръщане.

Основният метод за откриване на язвата е ендоскопията – вкарване на гастроскоп с мини камера през хранопровода. По този начин се взимат проби от лигавицата. Това е задължително, тъй като язвите могат да се превърнат в ракови клетки, които изглеждат по същия начин. В случаите на язва, която се е появила от бактерията Хеликобактер, лечението протича с антибиотична терапия и с таблетки, обгръщащи и по-този начин укрепващи лигавицата. Може също да се наложи операция.

Можем да облекчим симптомите на язвата с подходяща диета. Доказано е, че цигареният дим в голяма степен води до появата и увеличава раната на лигавицата. Препоръчва се да се премахнат от менюто пържените храни, мазните и пикантните храни, киселите и маринованите зеленчуци, кафето, чая, алкохола и газираните напитки. Лекарите препоръчват консумирането на леки млечни храни, на постно варено месо, елда и желета. Въпреки че язвата засяга три пъти повече мъже отколкото жени, то при наличието на постоянен стрес и работа по цели дни, всички сме в рисковата група.

Споделете тази публикация с вашите приятели!