Актуално
Не подценявайте избора на гуми и джанти за колата ви

Не подценявайте избора на гуми и джанти за колата ви

Ако искате да си гарантирате сигурност, комфорт и спокойствие на пътя, автомобилa ви задължително трябва да е достатъчно устойчив в дългосрочен аспект. Именно затова не бива да бъде подценяван изборa на най-подходящите и качествени гуми и джанти за вашата кола. В следващите редове ще бъдат посочени основните видове, специфики и показатели на гумите и джантите, както и нещата, които трябва да съобразите, когато е дошло време да ги избирате и да съобразите оптималните за определени марки гуми цени.

Компонентите на джантите и тяхната значимост

Качествените джанти могат да спомогнат в голяма степен за това как стои автомобилът ви на шосето. Ако трябва да разгледаме въпроса за джантите чисто технически, ако тях ги нямаше, не би имало нужда и от това да бъдат поставяни гуми. Но кое прави джантите толкова значими за колата ви? Отговорът е – техните компоненти. Основните компоненти на всички алуминиеви и стоманени джанти са:

  • отворът на клапата
  • спицата и венецът
  • централната част на колелото
  • дупките на болтовете
  • разбира се – самата джанта
  • външният вид – дизайнът, който е важен и за това каква структура има гумата

Какво да проверите при избора на джанти и от какво са направени те

Каква е ширината на колелото и на венеца на вашите джанти? Какви са моделите на болтовете и отговаря ли тяхната мярка на съответните джанти? Доколкото джантите издържат на тежест и опират ли в такива случаи? Налични ли са специални гуми, подходящи за съответните джанти?

От отговорите на тези въпроси ще зависи доколко изборът ви ще бъде подходящ в перспектива. Не бива обаче да забравяте да съобразите и материала, от който са направени джантите. Какъв вид джанти ви трябват? Алуминиеви джанти, стоманени джанти или джанти, направени от карбон? Помислете върху тези неща преди да вземете вашето решение. Доверявайки се на качествени и подходящи за автомобила ви джанти, сигурността ви на пътя е гарантирана. Същото обаче важи и при избора на гуми.

Специфики и сезонност – основни фактори при избора на гуми за колата

Спецификите на гумите като скоростен и товарен индекс, DOT номер, посока на въртене и размер, са основен фактор за качеството на гумите и за това, доколкото те “пасват” на колата ви. Разбира се, сезонността оказва съществено влияние върху точния избор на гуми и въобще устойчивостта на целия автомобил на пътя. В този ред на мисли можете да използвате зимни гуми, летни или всесезонни гуми. Гумите и джантите за всяка кола са консумативи, които не трябва да бъдат подценявани и които допринасят за спокойствието ви на пътното платно, докато шофирате. Те са вашата гаранция за стабилност на пътя, тъй като са единствения ви контакт с настилката и от тях зависи поведението на автомобила ви.

Споделете тази публикация с вашите приятели!