Актуално
Тайни на портретната фотография

Тайни на портретната фотография

Когато искаме да направим отлична портретна снимка, попадаме под категорията портретна фотография. Няма нужда на крием – на всеки от нас му се е искало да е по-добър фотограф и да прави отлични портрети. Затова тук ще ви покажем някои малки тайни за тази цел.

Преди да започнем да снимаме, от огромна важност е да се сприятелим с обектите на снимането, за да ги предразположим, така че те да успеят да се отпуснат, когато дойде моментът да „щракнем кадъра“. Добре е, докато снимаме, да ги занимаваме с нещо от странично естество, да водим разговор, да им предложим някакво занимание, за да може те да имат естествен вид.

Освен това са важни и техническите аспекти на така любимата ни портретна фотография, а именно – тялото и обективът на фотоапарата. Имаме множество обективи, които с право носят името „портретни“. Те са с мек рисунък и имат по-дълго фокусно разстояние от нормалното. Когато снимаме с тях, дълбочината им на рязкост е по-малка, а фокусът е разположен само върху лицето. Поради това фонът ще изглежда донякъде замъглен. Това е именно ценното качество – съсредоточаваме снимката върху лицето (или тялото) на човека.

За да се ангажираме в портретна фотография трябва да подберем и добра светлина. Най-подходящо е тя да е мека и разсеяна – например, облачен ден. Ако снимаме на ярка светлина, съветът е да се снима лицето на сянка или човекът да е с гръб към Слънцето. Съветваме ви да не използвате светкавица, особено в случаите, в които тя е вградена, тъй като може да доведе до лошо осветление и отражение, както и до сенки по лицето.

Когато правим портретни снимки, трябва да използваме обектив, чието фокусно разстояние е по-голямо и да отворим диафрагмата максимално. Друг съвет е да фокусираме върху очите, тъй като това е „прозорец към душата“ на човека. Естествено, стига човекът да не е мигнал в същия момент. В такъв случай повторете снимката.

За да постигнете по-добра портретна фотография, използвайте серийна снимка. Това е добър съвет, тъй като пред обектива човек се напряга, но щом чуе „щрак“, започва да се отпуска.

Можете да използвате „софт-филтри“, които прикриват дребни кожни дефекти като ситни бръчици и пори. Те придават загладеност и мекота на вашата снимка. Това може да се постигне и след снимката чрез софтуерен „blur“ филтър. При снимки на жени е препоръчително преди това да е нанесен лек и нежен грим. Естествено, тези елементи не важат, ако вашата цел при снимането на портретната фотография е да постигнете груб и рязък ефект.

Четете още: Хобита, с които да намалите стреса

Споделете тази публикация с вашите приятели!