Актуално
Хобита, с които да намалите стреса

Хобита, с които да намалите стреса

Всекидневно сме подложени на стрес и напрежение, които се отразяват негативно върху нашето здраве. Заети сме с какви ли не задължения – училище, работа, семейни ангажименти и други, а времето все не достига. Трудно е да спрем да мислим за всичко, което трябва да свършим колкото и упорито да се опитваме. Хобито е чудесен начин да релаксираме, да преоткрием много от своите възможности и да се презаредим с положителна енергия.

Когато посветиш времето си на нещо забавно, умът ти си почива. Днес ще ви предложим 3 хобита, с които да намалите стреса:

1.  Рисуване по номера

Една от най-добрите терапии за освобождаване от стреса е рисуването. Различните цветове могат значително да повлияят на настроението ви. Напълно възможно е да създадете истинска картина без уменията на художник с рисуването по номера. Заниманието е подходящо за всички, които искат да пробват способностите си в изобразителното изкуство.

Какво е това рисуване по номера?

Очарованието на този тип рисуване е номерирането на всеки цвят боя, който ще нанесете върху предварително отпечатания проект. Всички детайли на картината са очертани на платното, а в тях числата посочват точно какъв цвят боя да използвате.

Съдържание на комплекта

Комплектът за рисуване по номера включва всичко необходимо за създаването на вашата картина. Основата е номерирано платно, опънато върху дървена подрамка. Четките за рисуване са три на брой. Боичките са затворени в контейнери с номера. Използвани са ярки и контрастни цветове, които са устойчиви на избледняване. В комплекта ще откриете още винтове и кукички за закрепване към стена на завършената картина.

Арт хоби

Това прекрасно занимание развива творческите ви умения, позволява да прекарате времето си интересно и да получите нещо, направено от вас, което с гордост да покажете на приятели и да украсите интериора на дома си. Творческите комплекти са също така и отличен подарък за всеки повод.

Реденето на мъниста е забавно. Това е най-хубавото време, което може да споделите с любимите и близки хора. Наведените глави над малките бляскави „диаманти“, разминаващите се погледи в търсене на правилния знак, споделената тишина, нарушавана само от моментите на радостен възглас при завършен цвят. И накрая — готовата картина поставена в рамка на стената. Всяка една от тези картини ще пази и спомена за приятните мигове.

Какво е включено в комплекта?

Когато закупите диамантен гоблен вие получавате пълен комплект, който е готов за изработване му. Върху платното има отпечатана схема, която е покрита с лепкав слой и отгоре е поставено защитно фолио. В десния край на платното има легенда със символите от схемата и номерата на мънистата. Срещу всеки символ има съответен номер на мънисто. Върху символа на схемата трябва да залепите съответстващият номер „диамант“. Инструментите, включени в комплекта са: пинсета, специална писалка, фиксатор. Получавате също и пластмасова ваничка, в която се изсипват мънистата за по-лесното им захващане. Самите мъниста са разпределени по цветове в номерирани пликчета.

Лекувайте стреса и релаксирайте

Ще останете изумени как със всяко поставяне на „диамант“ върху платното пред очите ви ще се разкрива невероятната красота и блясък на гоблена, който творите. Работата с мъниста е идеален начин да се отървете от стреса и да релаксирате.

Доказано е, че креативни дейности, които ангажират мисълта и ръцете, са идеален начин за постигане на спокойствие и релакс.

Освен всички изброени приложения, те са и добър начин да развиете своята сръчност, прецизност, изобретателност. Учат ни на старание и на това да изпипваме и най-малките детайли.

3.  Бродиране на гоблени

Бродирането не е просто успокояващо занимание. То помага за отпускане, намалява нервното напрежение, стимулира мисленето, концентрацията и координацията на движенията.

Най-важно е желанието

Човек може да се научи на всичко стига да има желание. Aко искате да сътворите гоблен, трябва да бъдете внимателни и търпеливи. Изборът на теми е богат – коне, икони, пейзажи, образи, детски сюжети и украси за дома. Най-лесно, особено за начинаещи, е да се закупи готов комплект, в който има конци, панама, игла и схема на хартия, по която гобленът се шие. Може и сами да си набавите материалите за бродиране. Готовият комплект обаче спестява време, грешки и пари.

Необходими материли и инструменти

Комплектът за бродиране най-често включва цветно изображение на гоблена, схема, панама, игла с тъп връх, конци за бродерия. Отделните цветове са означени със символи на схемата. Дневната светлина е незаменим помощник в шиенето.

Ако ви е удобно, може да използвате също и лупа. Полезен инструмент при самото шиене е гергефът. Всеки завършен гоблен се пере и глади, после се навива на руло и се носи за рамка. Най-голямата инвестиция всъщност е в рамката, в която се поставя гоблена.

Обмяна на опит

Шиенето на гоблени е популярно хоби, а социалните мрежи помагат за обмяна на опит между хората, които се интересуват от него. Това не е занимание само за дами, а е интересно и на доста мъже, които също гордо показват творенията си на останалите.

Нашият съвет към начинаещите

Започнете с нещо малко и просто с няколко цвята. Когато цветовете са повече, се изисква опит и преценка от кой цвят да започнеш.

Приложение в интериора

Ушитият гоблен е изключително ценен за подарък, защото в него са вложени много труд и време. Арт творението ще създаде комфорт и уют във всеки дом, особено през студените месеци, когато има липса на топлина и ярки цветове.

Четете още за: Правилна грижа за стайните растения

Споделете тази публикация с вашите приятели!