Здраве
Топ суперхрани, които да хапвате по-често

Топ суперхрани, които да хапвате по-често

Няма как да не сте чували израза „суперхрана“. Той се отнася до редица плодове, зеленчуци и семена, които имат по-благотворно влияние върху организма ни спрямо другите храни, които ежедневно похапваме.

Но кои са тези изключително богати на здравословни вещества продукти, които трябва да включим в менюто си? Ето най-важните от тях.

Авокадо

Авокадото е ключов компонент за всеки един неделен брънч. То обаче трябва да се консумира възможно най-често, защото носи наистина много ползи за тялото.

Според специалистите по хранене, авокадото осигурява 29 mg магнезий. Този елемент играе роля в регулирането на кръвното налягане и кръвната захар, а дефицитът на магнезий е пряко свързан с по-висок риск от диабет тип 2.

Авокадото също така осигурява фибри (около 6,75 mg на порция), заедно със здравословни за сърцето полиненаситени и мононенаситени мазнини. Смята се също така, че тази храна може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

На изключително вкусни ястия с авокадо можете да се насладите с доставка на храна от foodpanda!

Нар

Някои екзотични продукти като асаи, драконов плод, манго и нар определено са модерни в света на храненето. Всъщност, екзотичните плодове отдавна се почитат като суперхрани заради тяхното хранително съдържание и лечебни свойства.

Изследванията показват, че наровете, например, могат да укрепят здравето на сърцето и да станат добър кандидат за хранителни добавки, които биха могли да предотвратят сърдечно-съдови заболявания, според статия от май 2018 г., публикувана във Frontiers in Pharmacology.

Броколи

Кръстоцветните зеленчуци носят редица ползи за здравето, като например намаляване на риска от рак и предотвратяване на инфаркт и инсулт. Броколи, брюкселско зеле, бок чой, карфиол, зеле и мака (перуанско растение, популярно в Северна Америка като усилвател на енергията) са всички видове кръстоцветни зеленчуци, пълни с фибри.

Според минали изследвания, не само че полезните фибри са много добри за вас, но и ви карат да се чувствате сити за по-дълго време, което може да помогне за загуба на тегло.

Тази група зеленчуци съдържа съединения, наречени индол-глюкозинолати, които спомагат за поддържането на баланса на добрите бактерии в червата и могат да намалят или предотвратят храносмилателни състояния като улцерозен колит и болест на Крон.

Морски дарове

За разлика от много животински продукти с високо съдържание на наситени мазнини, като червено месо и преработени меса, които могат да повишат риска от сърдечни заболявания, рибата е пълна с протеини и богата на здравословни мазнини.

Омега-3 мастните киселини – а именно видът, който получавате от морските дарове, включително риба – са особено полезни за вашите тела. Тези видове, популярни в науката като ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), могат да помогнат за намаляване на риска от инфаркт и инсулт, облекчаване на депресията и подпомагане на развитието на бебетата.

Изследване, публикувано през януари 2019 г. в списание Nutrients, установява, че приемът на омега-3 мастни киселини в световен мащаб е по-нисък (особено при жените и децата) от препоръчителните количества, които би следвало да се приемат.

Лук и чесън

Може да миришат неприятно, но са страхотни за здравето. Освен това са и вкусни. Както е известно, чесънът има и антибактериални и антивирусни свойства.Проучванията установяват, че лук и чесън могат да играят роля за предотвратяване на сериозни заболявания.

Комбуча и кимчи

Кимчи, комбуча, кефир, мисо, кисело зеле и кисело мляко са всички ферментирали (или консервирани) храни, богати на пробиотици. Пробиотиците са полезни бактерии и тялото произвежда милиони от тях, съставлявайки по-голямата общност, наречена микробиом.

Предишни изследвания показват, че пробиотиците могат да допринесат за здравословен чревен микробиом и да играят роля в превенцията на заболяванията. Пробиотиците се намират в добавките, но също и в храните, много от които ферментирали. Живите бактерии в киселото мляко, например, могат да намалят риска от хронични възпалителни състояния като болест на Крон, ревматоиден артрит и улцерозен колит.

Може да ви хареса още: Стреса като болест

Споделете тази публикация с вашите приятели!