Дом и градина
Алергията към домашен прах и чистенето

Алергията към домашен прах и чистенето

Как трябва да подхождат към чистенето хората, които страдат от алергия към домашен прах или имат в семейството си човек, който страда от нея? Ще ви подскажем!

Домашният прах е враг номер едно за много хора, които страдат от инхалирани алергии. В него се натрупват акари, микроскопични организми от семейство паякообразни, които като цяло не са опасни за човека, но много опасни могат да бъдат техните екскременти, а по-конкретно съдържащия се в тях белтък – много силен алерген.

Въпреки че акарите не се виждат с просто око, те са навсякъде в дома ни. Много обичат температура над 20 градуса по целзий и места, в които се събира прах, т.е. дивани, завеси, одеяла, килими, а истински рай за тях са чаршафите, защото се хранят с мъртва кожа, която пада от човешкия организъм. Борбата с тях е трудна, но не е невъзможна, но трябва да се започне тогава, когато симптоми на алергия има детето ни, тъй като при малките деца контактът с акарите може да има опасни последици. Всички, които страдат от алергия могат да усещат неприятни симптоми като хрема, конюнктивит, екзема, а дори астма, но детският организъм не може успешно да се бори с алергените.

Единственият успешен начин да се борим с акарите на домашния прах е да чистим правилно и колкото е възможно по-често. Преди всичко трябва да премахнем от дома ни ненужните, събиращи прах предмети, а останалите старателно да изчистим от праха, доколкото е възможно с влажна кърпа. Добре би било да се освободим от тежките завеси, дебелите одеяла, килима от спалнята, а спалното е бельо трябва да се сменя често и да се проветрява. В по-сериозните случаи трябва да заместим традиционните възглавници със синтетични такива или поне да купим специални калъфи от микрофибър, през които акарите не могат да преминат. За чистенето с прахосмукачка, най-добре е да използваме такава с воден филтър, а също така можем да се запазим с препарати за чистене срещу домашни акари.

Споделете тази публикация с вашите приятели!