Здраве
10 плода, които е добре да се ядат при диабет

10 плода, които е добре да се ядат при диабет

Плодовете не са забранена храна за хората с диабет, макар много от тях да ги избягват. Естествената фруктоза и глюкоза се различава от добавената захар в различните сладки изделия. А в плодовете има важни витамини, минерали и фибри, които трябва да приемат и диабетиците.

При диабет се препоръчва плодовете да се консумират свежи или замразени. Сушените и консервираните могат да съдържат добавена захар. А ако искате да ги приемате под формата на сок, придържайте се към такъв без добавена захар или го разредете с вода.

Ето и 10 плода, които е добре да се ядат при диабет:

1. Ябълки

Ябълките са пълни с фибри, което ги прави отлична закуска. Прибавете към тях фъстъчено или бадемово масло и ще получите малко протеин за всяка хапка. Те са идеални и за междинни закуски, които ще ви дадат енергия. Освен това, ябълките не са калорични. 1 средно голяма ябълка е препоръчителното количество за една здравословна порция.

2. Круши

Крушите също изобилстват от здравословни фибри. Те са добър вариант за вкусна закуска по всяко време. Според учените, крушите дори могат да помогнат за контролиране на диабет тип 2. Една круша на ден е препоръчителното количество за диабетиците.

3. Ягоди

Ягодите са не само с прекрасен вкус и аромат, но и са пълни с антиоксиданти, фибри и витамин С. Те са чудесен избор за вашия следобед, а защо не и за закуска? Нарежете ги и ги комбинирайте с овесени ядки и кисело мляко или пък пригответе нещо нетрадиционнно – със спанак и орехи за сладка или солена салата. 1 чаша ягоди е здравословната ви порция.

4. Банани

Хората с диабет е препоръчително да консумират по-зелени банани. Когато те започват да узряват, съдържанието на захар се увеличава. Половин банан е здравословната диетична порция, която няма да ви навреди.

5. Къпини

Къпините имат високо съдържание на антиоксиданти и два пъти повече фибри от своя популярен „братовчед“ ягодата. Те са тръпчиви и сочни и придават чудесен вкус на всяка закуска. Прибавете чаша от тях към киселото мляко и се насладете на това свежо удоволствие.

6. Праскови

Заедно с някои други костилкови плодове като сливи и нектарини, прасковите съдържат биоактивни съединения, които се борят със затлъстяването от диабет. Нищо не може да се сравни с вкуса на зрялата праскова, особено когато са в сезона си. Една средно голяма праскова е здравословната порция.

7. Киви

Този малък плод е истинска „бомба“ от витамин С, а и е с ниско съдържание на захар. Това го прави идеална закуска за хората с диабет. Нарежете плод и половина и гарнирайте с извара или кисело мляко.

8. Портокали

Портокалите имат своето важно място и в здравословната диета на диабетиците. Те съдържат много фибри и витамин С, които помагат за намаляване на риска от хронично заболяване. Един средно голям портокал е подходящата порция.

9. Череши

Черешите са пълни с антиоксиданти и могат дори да помогнат за регулиране на кръвната захар. Това ги прави чудесен избор за хората с диабет. Една чаша череши е достатъчна, за да се заредите с повече енергия, фибри и витамини.

10. Пъпеш

Резен сочен пъпеш е несравнимо удоволствие, от което не трябва да се лишават дори диабетиците. За разлика от динята, пъпешът има по-ниско гликемично натоварване и не повишава кръвната захар.

Споделете тази публикация с вашите приятели!