Актуално
Правилна грижа за стайните растения

Правилна грижа за стайните растения

Стайните растения и цветя са изключително красиви и внасят свежест и добро настроение във всяко помещение. Въпреки това за целта се изисква тяхното правилно засаждане, определена грижа за дълготрайното им отглеждане, защита и борба с нашествието на червеи и листни въшки. Какви съвети дават за това от Оtrovi.com, откъде се появяват нашествениците и как да се борим с тях? Нека видим!

Откъде идват вредителите по стайните растения?

Обикновено насекомите по растенията у дома се появяват неусетно и постепенно, така че е трудно да се забележи откъде идват. Появата им всъщност се дължи на неправилната грижа за цветята у дома. Това може да е провокирано от прекомерната сухота на почвата или пък прекалената влажност. Предпоставки за развитие на вредители могат да бъдат още и неправилно подбраното място за отглеждане на стайните растения и несвоевременното им пресаждане.

В зависимост от вида насекомите могат да се появят от различни места. Например летящите видове обикновено влизат през отворения прозорец лятото или при внасянето на цветята отвън. Почвените вредители най-често се появяват малко след пресаждане на стайното растение, особено ако почвата е градинска. Ето защо, правилната грижа е важна, но нека видим как да стане това.

Кои насекоми са най-често срещаните?

За правилната грижа и защита на стайните растения от нашествието на различните видове вредители, трябва да знаем кои са най-често срещаните. Това са почвените червеи и листните въшки. Последните представляват малки насекоми, населяващи листата на цветята в цели колонии и много бързо се размножават. Те се делят на крилати и безкрили видове, отличаващи се по различната разцветка – от тъмнокафяво до зелено. Хранят се с клетъчния сок на листата и се заселват от вътрешната им страна.

Какви съвети за защита и борба предлагат експертите?

Признаците за нашествие на вредители и необходимост от допълнителна грижа са няколко:

  • Цветята изглеждат лениви и със завехващи листа, появяват се по тях петна;
  • Цъфтежите спират и започва тяхното опадане;
  • Понякога листата стават лепкави, а по тях се появяват кафеникави точки;
  • Наблюдава се изсветляване на цветовете и т.н.

Съществуват няколко начина за справяне с нашествието на неканените гости, запазване и защита на красивите домашни цветя. Ето най-разпространените:

  • Механичен – отстраняване на засегнатите листа и внимателното почистване на остатъците от вредителите;
  • Химичен – употребата на специални препарати, които се прилагат съгласно посочените върху етикетите им инструкции и карантинни срокове. Важно е в случая да използвате специални предпазни средства.

Прочетете още за: Растения в спалнята? 8 подходящи растения за здрав сън и чист въздух

Споделете тази публикация с вашите приятели!