Дом и градина
Растения в спалнята? 8 подходящи растения за здрав сън и чист въздух

Растения в спалнята? 8 подходящи растения за здрав сън и чист въздух

Стайните растения са не само красиви и свежи, те произвеждат кислород и филтрират мръсния въздух в помещенията. Ако не страдате от алергия, можете спокойно да озелените спалнята си.

Растения в спалнята? Винаги сте смятали, че мястото им не е там? А знаете ли, че растенията увеличават влажността и филтрират замърсения въздух? Едва ли има по-добро място за тях от помещението, в което спите. И това е така поради още една причина – обикновено температурата в спалнята е не повече от 18 градуса, което е идеално за всичко зелено.

8 подходящи растения за здрав сън и чист въздух:

1. Сансевиера

Подходящо растение за спалнята е екзотичната Сансевиера. Листата на това растение са дълги и заострени, което ги прави чудесен прахоуловител. Но те могат много повече. Растението филтрира ефективно замърсения въздух и прави нощната ви почивка по-спокойна.

2. Алое Вера

Това растение абсорбира въглеродния диоксид и освобождава кислород през нощта. Този тип специално дишане на растенията е много подходящ за здравословния ни сън. Докато повече растения отделят кислород през деня, Алое Вера се грижи за свежия ни въздух през нощта. Просто го поставете близо до леглото и се възползвайте от неговите здравословни за вас предимства.

3. Драцена маргината

Растения в спалнята? Да, защо не? Драцена маргината пречиства въздуха със своите големи листа. Освен това, осигурява влага в спалнята и филтрира токсичния формалдехид от въздуха. Свежата гледка пък от своя страна ще ви накара по-бързо да се отпуснете и да се пренесете в света на сънищата.

4. Палми, бръшлян, Алоказия

Препоръчително е да изберете чисто зелени растения за спалнята, тъй като цъфтящите имат аромат, който може да ви дразни по време на сън. Така например, жасминът и гарденията трябва да бъдат избягвани. За разлика от тях, зелените лилии, бръшлянът или Алоказията създават добър климат и отделят много кислород.

Дори бръшлянът да ви изглежда нетипичен за спалня, той расте бързо и понася добре тъмнината и по-ниските температури.

5. Спатифилум

Има и малко цъфтящи растения, които са наистина подходящи за спалнята. Едно от тях е Спатифилум. Това растение няма аромат, изглежда красиво и нежно с белите си цветя и тъмнозелени листа и пречиства идеално въздуха.

6. Палма Арека

Растения в спалнята? Палма Арека е екзотично растение, свикнало да расте под частична или пълна сянка, което го прави идеално за вашата спалня. Със своята декоративна зеленина, златната плодова палма може да допринесе за по-добрия климат в спалното ви помещение и да увеличи влажността на въздуха.

7. Листна бегония

Ако спалнята ви е лошо осветена, имате нужда от растения, които „обичат“ сянката. Листната бегония се „чувства“ добре на сянка и вирее с малко светлина. Тя осигурява добър вътрешен климат и пречиства въздуха.

8. Големи стайни растения, които филтрират шума

Налага ли вие се да спите през деня? Пречи ли ви шума отвън? Ако това е така, изберете големи стайни растения като филтри за уличния шум. Те намаляват звуците отвън и ви осигуряват по-спокоен сън.

За да останат красиви през цялото време, вашите растения в спалнята  трябва да получават грижи от време на време. Това означава да ги поливате веднъж седмично, а по-големите може и веднъж на две седмици. Тъй като те също събират прах, е добре да ги почиствате с прахосмукачка. По-бързият вариант е да изплаквате листата с вода на всеки 1,2 седмици.

Може да искате да разберете още за: Заблуди за градината, които ви пречат да създадете свой собствен рай

Споделете тази публикация с вашите приятели!