Здраве
Домашни методи за справяне със синузита

Домашни методи за справяне със синузита

Изтощителната хрема, а преди всичко болката в основата на носа, разпространяваща се към челото и слепоочията при всяко едно движение, успешно възпрепятстват функционирането ни. Има няколко природни домашни метода, които ще ти помогнат да се облекчиш симптомите.

Силата на билките

Билките са незаменими, когато търсим начини да се справим с упоритата хрема и гъстия секрет в носа, който не ми позволява да дишаме свободно. Интензивния и често дразнещ аромат на билките разрежда секрета, който запушва носа. Най-простият и лесен начин е да използваме билките за инхалация. За да я направите са нужни купа, хавлия, гореща вода и билки и етерично масло. В купата наливаме два литра вода и добавяме билките.

Най-ефикасни са мащерката, розмарина, салвията и ментата. Можем да ги използваме по отделно или заедно. От етеричните масла можем да използваме борово, розмариново, евкалиптово, лавандулово, от люта мента или майораново. Тъй като маслата имат много интензивно действие, към водата трябва да добавим само няколко капки, а ако използваме билки – то около 50 грама. След това надвесваме глава над купата, покриваме се с кърпата и вдишваме парата. Инхалацията трябва да трае около 10 минути.

Не бива да подценяваме и интензивното действие на подправките като канела, джинджифил, кимион, пипер и хрян. Е, няма да направят чудеса, но добавени към гореща напитка или към храната ще разредят секрета в носа. В готвенето нека не спестяваме чесъна и лука, които съдържат етерични масла с антибактериално действие. Тези масла можем да вдишваме, както от нарязан лук, така и от нарязан чесън.

Компресът ще ни облекчи

Най-добрите компреси при болки в синусите са от сол и зърна: грахови или зърна на горчица. Загрейте предварително няколко шепи зърна в тиган или във фурната, направете от ленен плат (или от памучен чорап) торбичка и компресът е готов. По същия начин действаме и със солта, само че тя трябва да е бромова сол, която можете да си купите от аптеката. Обикновената готварска сол можем да използваме за инхалация – добавя се във водата вместо билки или масла.

Посочените средства, макар и действително да помагат трябва да бъдат по-скоро подпомагащи лечението, предписано от лекаря. Недоизлекувания или грешно лекувания синузит може да се появи отново или да доведе до усложнения.

Споделете тази публикация с вашите приятели!